Eind 2016 zijn we gestart met kaas maken op onze boerderij. Een deel van de melk van eigen koeien zelf verwerken tot een mooi eindproduct! 

 

We maken kazen in diverse groottes en kruidenvarianten. Van 350 gram tot 12 kg. 

 

 

Onze Zunakaas is een heerlijke en eerlijke boerenkaas, bereid met een traditioneel zuursel. Bij 'echte' boerenkaas krijgt de melk geen hittebehandeling. Hierdoor beschikt Zunakaas over een smeuïge zachte en toch krachtige smaak.

 

De smaak en consistentie van Zunakaas kan enigszins variëren. Dit komt omdat, naast de bereidingswijze en het rijpingsproces, het voerrantsoen van de koeien een belangrijke rol speelt. 

  

Zunakaas wordt gemaakt van verse en onbewerkte melk, rechtstreeks van de koe. Aan Zunakaas worden geen onnodige kleur-, geur- en smaakstoffen toegevoegd. Zunakaas is puur natuur en dat zie en proef je. 

 

Het maken van Zunakaas begint met het overbrengen van melk vanuit de tank naar de kaastobbe. De melk wordt niet verpompt, maar drukloos overgebracht. Op deze wijze wordt de melk zo 'heel' mogelijk gehouden en dit komt de smaak van de kaas zeker ten goede. Gedurende het hele bereidingsproces wordt met zorg gehandeld en worden de hygiënische richtlijnen in acht genomen. 

 

Boerenkaas maken staat sinds 16 februari 2017 op de lijst van ‘immaterieel erfgoed’. Immaterieel erfgoed  staat voor oorspronkelijke traditionele werkwijzen die van vorige generaties zijn overgenomen. Dit maakt Zunakaas uniek omdat de kaas op ambachtelijke wijze is bereid en handmatig is geschept.

  

 

"Zunakaas wordt bereid van verse en onbewerkte melk.

Zónder onnodige toevoegingen..."