BoerenBlog:

Boeren-Graskaas! Vanaf woensdag 10 juni is het er weer!

 24 mei 2023

Wat is Boeren-Graskaas?

Graskaas is de meest smeuïge soort van Hollandse kaas.

Maar, waarom is graskaas zo smeuïg?

En: wanneer is er graskaas?

 

 

Weidegang in de lente

Aan het begin van de lente gaan onze koeien naar buiten. Na een herfst en winter op stal mogen de koeien eindelijk het weiland in. 
De boer bepaalt zelf wanneer de koeien naar buiten kunnen. Hier is geen vaste datum voor. Logisch, want het ene jaar is het weiland drassiger dan het andere jaar. En veel koeienhoeven over een verzopen weiland resulteert in een vertrapt stuk grond. Het kan dus zo zijn dat de boer liever een weekje wacht. En daarnaast moeten de weersvoorspellingen goed zijn, je wilt als boer niet (als het bijvoorbeeld gaat vriezen) dat je koeien na verloop van tijd weer op stal moeten. Dit zou voor onnodige onrust in de kudde zorgen. Hoewel de maand maart soms al mooie zonnige dagen geeft, kiezen wij ervoor om pas in april onze koeien naar buiten te doen. De kans op regenachtig weer is in de maartmaand simpelweg te groot.


Wat eet een koe?
Een koe die binnen op stal staat eet stalvoer. Dit is meestal een mix van gedroogd gras en mais, aangevuld met krachtvoer. Wanneer de koeien de wei ingaan, grazen ze daar hun kostje bij elkaar. Het rantsoen in de weideperiode wordt bij ons aangevuld met stalvoer. 


Dus: wat is graskaas?
Graskaas is kaas gemaakt van de melk die de koeien geven na hun weidegang. Graskaas slaat dus op het natuurlijke groenvoer van de koeien. De graskaas die van deze melk gemaakt wordt is smeuïger dan kaas gemaakt van ‘stalmelk’. Dit heeft te maken met de zachte omegavetten die het gras bevat. In tegenstelling tot stalvoer zijn deze vetten onverzadigd. En dit proef je terug in de kaas!

Graskaas van Zunakaas
Onze Boeren Graskaas is later beschikbaar dan graskaas uit de fabriek. Dit heeft te maken met de laaggelegen gronden rondom onze boerderij. Omdat deze grond veel langer drassig zijn, kiezen wij er voor om zijn koeien niet te vroeg in de lente naar buiten te laten.

 

Wanneer?
Graskaas van Zunakaas is beschikbaar vanaf 10 juni 2023.
Reken maar met ons mee:
-27 april: onze koeien gingen voor het eerst naar buiten.
-Eind april: koeien zijn goed gewend en eten veel vers lentegras.
-Begin mei: hebben wij de eerste graskaas gemaakt.
-Medio mei: De graskaas van Zunakaas wordt opgelegd in onze eigen rijpingskamer om goed op smaak te komen.
-Begin juni: De eerste graskaas van Zunakaas (5 weken oud) is klaar voor de verkoop.

Volgt u ons al?